Jdi na obsah Jdi na menu

Projekt "Ptačí napajedlo"

 

Již několik let se mi v hlavě rodil plán, jak na fotografování ptáků, hlavně pěvců a šplhavců v přirozenějším prostředí, a ne jen u krmítka a v zimním období. Cílem bylo také pro ty prcky něco užitečného udělat. Obstarat vodní plochu  vhodnou na pití a  osvěžení v místech, kde ji postrádají.

Nejprve bylo nutné najít vhodné místo pro umístění napajedla. Prvotní nápad byl vytvořit jej blízko bydliště, jenže zde nastal zásadní problém. Najít vhodný plac, kde by neustále někdo nepobíhal ať už se psem, či bez , na kole, či jiném přibližovadle, je na západním okraji Prahy v současné době už téměř nemožné. Zástavba v okolí se rozšiřuje a s ní samozřejmě i množství hemžících se lidičků. Navíc v blízkosti těch pár málo míst, která by přicházela v úvahu, protéká potok, který by už z principu degradoval smysl napajedla.

Mám zde postavené krmítko s odsedacími větvemi na přikrmování ptáků a pořízení nějakých těch obrázků. Není výjimkou, že si tak sedíte ve fotokrytu s objektivem namířeným na strakapouda či modřinku, a za zády či v okénku na vás čučí vrčící pes s vyceněnými zuby, případně čapne a odnese lůj připevněný na větvi na přikrmování ptáků v zimním období..... Téměř každý druhý pejskař naprosto ignoruje zákaz volného pobíhání psů. To jsem ale jaksi odbočil.

Začátkem letošního roku, když jsem bráchovi Mirkovi přivezl pytel slunečnice, aby měl taky čím krmit, přišla u šálku dobrého čaje řeč mimo jiné právě na napajedlo. Volba místa padla na okraj rozlehlého lesa v blízkosti osady pár kilometrů jižně pod Prahou. Je to vhodné místo z důvodu absence jakékoli vodní plochy v okolí, není zde žádný potok, ani rybník. Řeka je vzdálená asi 1,5 km. V první řadě bylo třeba zajít za místním hajným a seznámit ho s našimi úmysly postavit pevný kryt s napajedlem. Považuji to za samozřejmost, nikomu by se určitě nelíbilo, kdyby mu někdo něco postavil na zahradě byť v dobrém úmyslu. Svolení jsme bez problému dostali, dokonce nám pan hajný sám nabídl možnost postavit napajedlo přímo v lese, v oboře s daňky. Tuto možnost jsme ale s díky odmítli a to ze dvou důvodů. Zvěř by s největší pravděpodobností ničila okolí napajedla a znečišťovala vodu. A druhá věc byla nepřístupnost pro dovoz vody. Přece jen tahat 80 litrů vody 2km lesem do kopce není tak úplně legrace .

Nejprve bylo potřeba vyčistit prostranství od náletových křovin a spousty ostružiní. Ještě teď mám ruce plné trnů. Plácek, který vyčištěním vznikl, je velký zhruba 10x15m. Místo je v poměrně řídkém lese tvořeném akáty a sem tam nějakou tou borovicí a hustým podrostem. Po vyčištění bylo potřeba postavit a umístit krmítko, aby si ptáci na místo rychle zvykli. K našemu překvapení bylo krmítko již druhý den hojně navštěvované a když jsme se další víkend dostali k tomu, abychom v projektu pokračovali, drobní pěvci nám vesele asistovali v domnění, že zas dostanou něco dobrého na zub, nebo spíš do zobáčku. Další na řadu přišel kryt, před kterým bude napajedlo umístěné. V něm pak člověk pohodlně sedí a pozoruje ten cvrkot před sebou, občas cvakne i nějaký ten obrázek. Silnější větve jsme využili na stavbu kostry krytu. Kostra je pak potažená smrkovým chvojím, které jsem získali na blízké pile. Vchod, průzor a celý vnitřek je ještě potažen stíněnkou. Jelikož chvojí nevydrží věčně a postupně opadá , tak po té bude nahrazeno klasickou vojenskou maskovací sítí.

Napajedlo bylo třeba nejprve na zahradě smontovat, vyzkoušet a poté postupně přestěhovat do lesa. Základem je starý dubový stůl, otočený nohama vzhůru, nohy jsou odříznuté. Poté bylo třeba dodělat z prken kolem dokola jakési koryto, ve kterém bude ve finále zemina a v ní rostliny, mech a ostatní dekorace. Celé napajedlo, včetně "truhlíků" kolem dokola, je potažené jezírkovou folií o tloušťce 0,5 mm, což je naprosto dostačující. Folie je natažena pár cm přes okraj, čímž se zamezí zatékání vody do dřevěných částí základu napajedla. Do země jsme zatloukli čtyři ocelové trubky, což byla asi nejnáročnější část celé operace. Po zatlučení bylo ještě třeba trubky zaříznout na požadovanou výšku, do trubek vložit šroubovací lešeňové patky a ty přišroubovat zespodu k napajedlu. Šroubení je na všech čtyřech nohách, takže se velmi snadno celá plocha srovná do vodováhy. To je naprosto nezbytné, aby se napajedlo dalo vodou naplnit, až po okraj. Hloubku vody jsme upravili tak, aby blíže ke krytu byla 5 cm a na druhé straně asi 3 cm. Malým ptákům 3 cm naprosto vyhovují, do větší prostě nejdou.

​Poté, co bylo vše potaženo, voda napuštěna, jsme koryto naplnili lesní hrabankou a na řadu přišla dekorace z mechu, samorostů, šišek, větví..... to už je na každém, jak si s tím poradí. Dekoraci je občas nutné měnit, neb mech potřebuje opravdu hodně vlhka a v horkých dnech bude vysychat...

​K mému překvapení již druhý den ráno dlaskové, zvonci a kosi napajedlo využívali. Týden po té už to byla opravdu úžasná podívaná. Napajedlo a okolí hojně navštěvují sýkory koňadry, babky, modřinky, zvonci, hýlové, mlynaříci, sojky, kosi, strakapoudi velcí a prostřední, dlaskové, stehlíci, občas se pod napajedlem objeví červenka, střízlík, či pěvuška modrá. Koupat se jim zatím nechce, mají rozum. Vždyť teploty se po ránu stále ještě pohybují kolem nuly. Určitě se máme brzy na co těšit!

Obrovský dík patří bráchovi Mirkovi, který se mnou do tohoto projektu šel a odvedl ohromný kus práce.  A neteřince Terezce, která taktéž přiložila ruce k dílu při čištění placu.

Ještě nás samozřejmě čeká dolaďování a zvelebování okolí. Ale už i tak výsledek stojí za to, co myslíte ?

_mg_1935wf.jpg

_mg_1980wf.jpg

_mg_2136wf.jpg

Fotografie ze stavby najdete níže ...

 

Náhledy fotografií ze složky Napajedlo


Archiv

Kalendář
<< březen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statistiky

Online: 3
Celkem: 417369
Měsíc: 5052
Den: 192