Jdi na obsah Jdi na menu

Dudek chocholatý

(Upupa epops)

je pták z řádu zoborožců. Od května roku 2008 je národním ptákem státu Izrael. Dudek chocholatý je jediným žijícím zástupcem čeledi dudkovitých (Upupidae). Další druh, dudek velký (Upupa antaios), který se v minulosti vyskytoval na ostrově Svatá Helena, vyhynul během 16. století. Rozlišuje se 9 poddruhů. Severozápadní Afriku, Evropu a západní Sibiř obývá dudek chocholatý evropský (U. e. epops), území dále na východ d. ch. asijský (U. e. saturata) a oblast od Suezu k jihu d. ch. egyptský (U. e. major). Dalších 6 poddruhů žije v Africe jižně od Sahary a v jižní Asii.

Je velikosti hrdličky (délka těla 25–29 cm, rozpětí křídel 44–48 cm), zcela nezaměnitelný, s širokými zakulacenými křídly, výraznou vztyčitelnou chocholkou na hlavě a dlouhým, tenkým, mírně dolů zahnutým zobákem. Zbarvení je žlutohnědě růžové s černými a bílými pruhy, ocas je černý s širokým bílým pruhem. Obě pohlaví se zbarvením neliší. Létá vlnovitě a dost vratce, na zemi chováním připomíná špačka. Dudek chocholatý hnízdí na rozsáhlém území Evropy, Asie a Afriky. Převážně tažný druh, se zimovišti v jižní Asii a Africe jižně od rovníku . Evropská populace je odhadována na více než 890 000 párů a vykazuje mírně klesající tendenci.

V České republice hnízdil dříve pravidelně a místy zcela běžně, v letech 1950-60 však téměř vymizel. V současné době hnízdí jen ojediněle a nepravidelně, hlavně v nížinách a pahorkatinách, častěji pouze na jižní Moravě na Hodonínsku, Břeclavsku a Znojemsku. Celková početnost byla v letech 1985-89 odhadnuta na 60-120 párů. Vyhledává otevřenou travnatou krajinu s lesíky, živými ploty a křovinami, často se vyskytuje ve vinohradech a sadech. Hnízdí jednotlivě a teritoriálně. Hnízdo je v dutině, většinou stromové. Někdy bývá zcela bez vystýlky, jindy na dno přináší stonky a stébla rostlin a kousky kůry. Ročně mívá jednu snůšku po 5-7 bílých nebo nažloutlých vejcích o rozměrech 26,0 x 17,9 mm. Délka inkubace je 16 dnů, sedí pouze samice, které samec přináší potravu. Mláďata jsou zpočátku krmena pouze samicí, od 10. dne oběma rodiči a hnízdo opouštějí po 26 dnech. Dalších několik dnů jsou krmena mimo něj a pohlavně dospívají ve stáří 1 roku. V potravě převažuje hmyz a jeho larvy, zvláště brouci, dvoukřídlí, blanokřídlí, krtonožky a stonožky, dále pavouci a žížaly. Potravu hledá převážně na zemi.

(zdroj Wikipedie)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář