Jdi na obsah Jdi na menu

Kulík říční

(Charadrius dubius) je malý druh bahňáka z čeledi kulíkovitých.
Dorůstá 14–17 cm, v rozpětí křídel měří 42–48 cm a váží 25-55 g. Dospělí ptáci mají hnědý hřbet a temeno, tmavé letky, světlou spodinu těla a černý pruh na krku a na čele. Výrazný je též žlutý kroužek kolem tmavého oka. Končetiny má růžovo-hnědé a krátký černý zobák. Obě pohlaví se zbarvením nijak neliší, mladí ptáci jsou pak celkově světlejší s vpředu přerušeným pruhem na krku.
V porovnáním s velmi podobným kulíkem písečným (Charadrius hiaticula) je kulík říční o něco menší a štíhlejší. Kulík písečný se dále liší také převážně oranžovým zobákem a výrazným bílým pruhem na křídlech patrným v letu. Nejčastěji se ozývá klesavým „piu“ nebo svižným „pri“ .
Hnízdí téměř v celé Evropě, s výjimkou severních oblastí Skandinávie, Velké Británie a Islandu, dále také v severní Africe a na rozsáhlém území Asie. V rozmezí od listopadu do února táhne na zimoviště do Afriky, konkrétně jak do její severní, tak subsaharské části, včetně pobřeží západní Afriky, Zaire, Tanzanie a Keni. Zpět ve střední Evropě se pak začíná objevovat již v druhé polovině března. Žije na bahnitých, písečných i štěrkovitých březích mělkých vod (rybníků, jezer, pískoven aj.).
V České republice hnízdí až po 850 m n. m. Na zemi rychle cupitá, náhle se zastavuje. Let je rychlý, přímý. Během hnízdění je teritoriální, při tazích, které podniká v noci, se však často zdržuje v menších hejnech. Živí se především červy, pavouky, hmyzem, jeho larvami a měkkýši. Kořist často sbírá i z vodní hladiny. Hnízdí 1× až 2× ročně od dubna do srpna. Hnízdo je jednoduchý důlek v zemi na otevřeném terénu, případně v nízké vegetaci, vždy nedaleko vody. Během námluv samec hloubí hnízd víc, z nichž si pak samice sama jedno vybírá. V jedné snůšce jsou nejčastěji 4 29,8 x 22,2 mm velká vejce. Jejich zbarvení, které bývá bílé až šedé s drobným tmavým skvrněním, má maskovací účel. Inkubace trvá 24-25 dnů a podílí se na ní oba rodiče. V případě, že se mláďata cítí ohrožena, se tisknou k zemi a spoléhají tak na své ochranné zbarvení. Při jejich ohrožení také často předstírá jeden z rodičů zranění křídla a snaží se tak predátora odlákat do bezpečné vzdálenosti. Ve volné přírodě se dožívá průměrně 4 let. Na území České republiky hnízdí 700–1400 párů. Jeho populační trend je na našem území stabilní.

Zdroj : Wikipedie