Jdi na obsah Jdi na menu

Sysel obecný

(Spermophilus citellus)

je jediný evropský zástupce rodu sysel. Je jako všichni ostatní veverkovití zástupcem řádu hlodavců. Na rozdíl od příbuzné veverky je to hlodavec zemní. Jedná se o zvířata s denní aktivitou, která se orientují především zrakem a tak je možné často pozorovat jak sysli „panáčkují“ a rozhlížejí se po okolí . Z tohoto důvodu jim vyhovují přehledné plochy s nízkou vegetací, jakými byly v dřívějších dobách stepi, později pastviny, udržované meze a náspy cest a v současné době letiště a golfová hřiště. Sysli žijí v koloniích, které mohou čítat až několik set jedinců. Každý dospělý jedinec v kolonii si obhajuje vlastní teritorium, v jehož středu se nachází nora se šikmým vstupem, obytnou komorou a více východy. Kromě této hlavní nory má obvykle v okolí vybudováno ještě několik tzv. únikových nor, kam se ukrývá, je-li vyrušen. Sysli se živí zejména rostlinami a semeny, ale nepohrdnou ani drobným hmyzem. V případě potřeby přenáší potravu v lícních torbách (odtud asi výraz „syslit“).

Sysli tráví čas od podzimu do jara ve stavu hibernace (zimního spánku).  Na toto období si sysli nevytvářejí zásoby potravy v noře, ale využívají jako zásobu energie svůj podkožní tuk, který může těsně před zahájením hibernace tvořit až 1/3 celkové hmotnosti zvířete. Probuzení ze zimního spánku nastává, když se půda prohřeje na 6-8°C a záhy poté začíná období páření. Samice rodí po 25-28 dnech březosti 4-8 slepých a holých mláďat. Po dosažení 4. týdne věku mláďata začínají opouštět mateřskou noru a pohybovat se po kolonii . Postupně se osamostatňují a obvykle se usazují ve vzdálenosti několika set metrů od mateřské nory. Pohlavně dospělá jsou mláďata až v dalším roce, tedy pokud úspěšně přečkají první hibernaci.

Sysel obecný žije v jihovýchodní a střední Evropě a Česká Republika je nejzápadnější a nejsevernější výspou jeho rozšíření. Do střední Evropy se sysel obecný pravděpodobně rozšířil z Balkánu spolu s rozsáhlým odlesňováním a rozvojem zemědělství. Na západ Čech se dostal zřejmě až v době před 500-300 lety po rozsáhlém kácení pohraničních lesů. V padesátých letech minulého století byl sysel na našem území značně rozšířen a zároveň huben jako zemědělský škůdce. Od sedmdesátých let se jeho výskyt drasticky snížil a to nejen v Čechách, ale i ve zbytku střední Evropy . V současné době se na území České Republiky vyskytuje na 34 lokalitách.

(Zdroj: Muzeum Karlovy Vary
Mgr.Kristýna Matějů)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář